ISO 22000 - ISO 22000:2015 Systém řízení bezpečnosti potravin
Stanovuje požadavky na integraci prvků Dobrých výrobních praktik (GMP) a analýzy rizik a kritických kontrolních bodů (HACCP) v rámci komplexních systémů řízení bezpečnosti potravin. Tento mezinárodně uznávaný standard bezpečnosti potravin se používá ve všech organizacích v potravinovém dodavatelském řetězci, od zemědělství přes služby v oblasti potravin, výrobu, dopravu a skladování až po balení pro maloobchod, a rozšiřuje se po celém světě.
Standard ISO 22000:2005 Systém řízení bezpečnosti potravin byl vyvinut jako standard, který musí být aplikován v globálním obchodě s potravinami a definuje řízení procesů souvisejících s analýzou rizik a kritickými kontrolními body pro bezpečnou a zdravou výrobu potravin v organizacích vyrábějících produkty/služby v potravinářském sektoru. ISO 22000:2005 je nový standard, který byl zaveden s cílem zajistit bezpečné dodávky potravin na celém světě.